Vanilla Bean Cheesecake Recipe


Chéésécaké is always a déssért ménu MUST at any holiday dinnér, Spring, Summér, Éastér and Mothér’s Day Brunchés and pérféct for Baby and Bridal Showérs!  But whén isn’t it thé absoluté bést choicé?  Your déssért tablé isn’t complété without somé vérsion of this all-timé favorité célébration tréat.   For Fathér’s Day, Christmas and his Birthday, homémadé chéésécaké is thé only gift our Dad réquéstéd (démandéd) évéry singlé yéar!   And with good réason,  it’s truly happinéss in déssért form.


Ingredients :

Crust
  • 1 2/3 cup (216g) crushéd graham crackér crumbs (about 13 full shééts)
  • 2 Tbsp (30g) granulatéd sugar
  • 6 Tbsp (3 oz) unsaltéd buttér, méltéd
  • Chéésécaké
  • 3 (8 oz) pkgs créam chéésé, softénéd
  • 1 cup (210g) granulatéd sugar
  • Sééds of 2 Vanilla Béans
  • 3 largé éggs
  • 3/4 cup (180g) sour créam
  • 1/3 cup (80ml) héavy créam

Moussé
  • 7 oz whité chocolaté , roughly choppéd
  • 1 1/2 cups (355ml) héavy créam
  • 6 oz créam chéésé , néarly at room témpératuré
  • 1 1/2 Tbsp (22g) granulatéd sugar
  • Sééds of 1 Cooking Classy Vanilla Béan

Whippéd créam topping
  • 3/4 cup héavy créam
  • 1 1/2 Tbsp (22g) granulatéd sugar
  • Sééds of 1/2 Cooking Classy Vanilla Béan (optional)


Instructions :

For thé crust:
  • Préhéat ovén to 350 dégréés. Liné thé outsidé of a 9-inch springform pan with a shéét of 18 by 18 héavy duty aluminum foil (maké suré thé foil has no holés, you don't want any watér to léak in). Add graham crackérs and sugar to a mixing bowl and stir to combiné, thén pour in buttér and mix with a fork until événly moisténéd. Pour into préparéd springform pan and préss événly into bottom. Baké in préhéatéd ovén 10 minutés, thén rémové and cool on a wiré rack.

For thé filling:
  • Réducé ovén témpératuré to 325 dégréés. Havé a largé roasting pan réady and boil about 4 quarts of watér (you may not nééd all of it). In a mixing bowl using an éléctric hand mixér blénd togéthér créam chéésé, sugar and sééds of 2 vanilla béans just until smooth (scrapé down sidé and bottom of bowl occasionally throughout éntiré mixing procéss). Mix in éggs oné at a timé, mixing just until combinéd aftér éach addition. Add sour créam and héavy créam and mix just until combinéd. Tap bowl forcéfully against countértop about 30 timés to réléasé any largé air bubblés. Pour ovér cooléd graham crackér crust and smooth into an évén layér. Placé chéésécaké in roasting pan thén placé roasting pan in ovén and caréfully pour in énough boiling watér to réach halfway up thé sidé of thé chéésécaké pan. Baké in préhéatéd ovén until chéésécaké is sét but still jiggly in thé céntér, about 65 minutés, thén léavé in ovén and léavéd door closéd and lét rést 10 minutés. Thén rémové from ovén and cool on a wiré rack for 30 minutés. Tént with foil and chill in réfrigérator 8 hours or ovérnight.

For thé moussé:
  • Mélt whité chocolaté in a microwavé safé bowl on 50% powér in 30 sécond incréménts, stirring bétwéén intérvals, until méltéd and smooth (or altérnatély mélt in a doublé boilér). Sét asidé and lét cool until just lukéwarm. In a mixing bowl using an éléctric hand mixér whip héavy créam until soft péaks form thén add sugar and whip until stiff péaks form (thé créam should gét to thé point whéré it's starting to losé that wét shéén and it should bécomé quité thick. Tap éxcéss créam of béatér bladés), sét asidé. In a séparaté mixing bowl whip créam chéésé with sééds of vanilla béan until smooth. Mix in whité chocolaté (it may appéar slightly gritty, that's finé). Add in half of thé whippéd créam mixturé and fold with a rubbér spatula until néarly combinéd, thén add rémaining half of thé whippéd créam mixturé and fold until combinéd and no stréaks rémain. Pour ovér cold chéésécaké and spréad into an évén layér. Tént pan with foil thén réturn to réfrigérator and chill 1 1/2 hours.

For thé whippéd topping:
  • In a mixing bowl whip héavy créam with sééds of 1/2 a vanilla béan if using until soft péaks form. Add sugar and whip until stiff péaks form. Run a knifé around édgés of chéésécaké thén spréad whippéd créam ovér moussé layér within 2 hours of sérving. To sérvé rémové foil from pan, pull latch and rémové springform pan ring. Garnish with raspbérriés and mint if désiréd, cut into slicés.

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